Cum Să Faci Răsaduri De Ardei Kapia, Gras, Gogoşar

Măreşte-ţi Aria De Cunoştinte Şi Învaţă Să Faci Răsaduri De Calitate

seminte ardei gogosar cornelÎncepând de astăzi te voi învăţa cum să faci răsadurile din grupa plantelor termofile. În cazul de faţă răsadul de ardei. Anul agricol a început şi este necesar să cunoşti care sunt paşii premergători înfiinţării culturilor de ardei. 

Cum este şi firesc primul pas este producerea materialului săditor. Răsadul de ardei face parte din grupa plantelor termofile. Iubeşte căldura şi prin natura lui se adaptează foarte bine la condiţiile de climă şi temperatură din ţara noastră. 

Clasificarea ardeiului pe mai multe categorii 

Din aceste grupe fac parte ardeiul lung, ardeiul gogoşar, ardeiul gras şi nu în ultimul rând ardeiul iute. Cerinţele de creştere şi dezvoltare sunt similare, începând cu semănatul în răsadniţă şi terminând cu recoltarea acestuia. 

Cunoscut pentru calităţile sale gustative remarcabile, bogat în vitamine şi nutrienţi, ardeiul este nelipsit din consumul zilnic. Este un bun ingredient în prepararea salatelor asortate. Poate fi combinat cu alte legume cum ar fi: roşiile, ceapa, castraveţii, toate în stare proaspătă. Face deliciul legumelor asortate consumate în stare de conservare(murate) în timpul iernii cum ar fi: conopida, morcovul, varza roşie şi alte legume. 

După această prezentare a fructelor de ardei, te invit să trecem la treabă, să vedem despre ce este vorba. 

Cum Se Fac Răsadurile De Ardei 

Perioada optimă de semănat începe la data de 20 februarie şi se încheie la 1 martie. De ce se seamănă așa devreme? Deoarece plantele de ardei fructifică până târziu în toamnă. Dacă îl semeni mai devreme este posibil să-l recoltezi în 3-4 etape, în stare stare coaptă și o singură parte în stare verde, ceea ce constituie un mare avantaj. 

Răsadul se face pe platforme încălzite formate din gunoi de grajd cald, fierbinte. Dacă se poate să fie 100% gunoi format din balegă de cal şi paie de grâu. Lungimea și lățimea platformei sunt preferențiale, dar înălțimea(grosimea)stratului de gunoi trebuie să fie de cel puțin 70 cm.

De ce acest tip de platformă

Pentru că este cea mai eficientă. O astfel de platformă poate asigura căldura necesară dezvoltării răsadului pe o perioadă de 65 de zile. Exact cât le trebuie plantelor să ajungă la maturitate, să fie strămutate în câmp sau alte destinații(sere, solarii sau comercializare). 

Deci, construieşti răsadniţa pe acesta platformă şi înveti cum să faci un pat nutritiv, după care începi şi semeni semințele de ardei. Este foarte important pentru tine să ai răsaduri viguroase, sănătoase, groase la colet cu o masă a sistemului radicular dezvoltată şi de bună calitate. 

De ce aceste cerinţe

Uite aici de ce; strămutarea răsadului din răsadniţa în câmp este o operaţie delicată, aș putea spune chiar riscantă. Extracția trebuie făcută cu mare atenţie pentru că de cele mai multe ori plantele mor încă de la acest stadiu. Extracția răsadului se face cu atenţie pentru a evita ruperea rădăcinilor. Pentru a evita aceste neplăceri se udă răsadniţa de cu seară, iar a doua zi se extrage răsadul fără nici un fel de teamă. 

Răsadul se prinde extrem repede dar în condiţii optime de plantare. Cele mai indicate zile sunt cele cu nori și ploi. Vânturile uscate şi căldura excesivă nu sunt tocmai indicate. Momentul plantării trebuie ales cu grijă, pentru a evita întâlnirea răsadului cu intemperiile agresive. 

Cum se seamănă semințele de ardei?

Pe paturi nutritive sau germinative, amplasate pe platforme calde. Desigur există şi alte metode, cum ar fi spre exemplu cuburile nutritive unde se poate semăna individual, fiecare sămânţă în propriul ei cub. Numai că şi aici ai nevoie de căldură constantă. Dacă vei aplica această abordare ai grijă să nu-ţi lipsească căldura și spațiile de iluminare. 

Lumina este un factor important în creşterea răsadului de ardei. Dacă intensitatea lumini este slabă, există riscul ca răsadurile tale să se alungescă şi în cele din urmă să cadă sau să moară. Deasemeni, lipsa aerisirilor si udările excesive provoacă pagube însemnate răsadului de ardei. Ai grijă cum alternezi cu aceste operații.

Să-ţi explic cum să semeni în răsadniţă. Numărul de plante pe 1m² nu trebuie să fie mai mare de 500, vei evita pe cât de mult posibil densitățile mari. Dacă semeni pe rânduri, ceea ce îţi şi recomand vei avea surprize foarte plăcute.

semanarea semintelor de ardei in stratEste simplu de înţeles. Răsadul trebuie întreţinut, aerisit, udat şi plivit de buruieni care cu siguranţă o să apară. Cu cât îi oferi un spaţiu de creştere mai mare cu atât se dezvoltă mai bine. Deci cu cât este mai rar, devine mai puternic, mai viguros şi mult mai sănătos. 

Poţi semăna cu maşini speciale pentru semințe mici sau cu mâna ta. Rămâne să alegi tu cum este mai bine. 

Tot ce trebuie să şti este că distanţa între rânduri să fie de 10 cm, iar între seminţe pe rând să fie de 2-3 cm. Adâncimea să fie de maxim 2 cm. Simplu nu? 

Procedeul în sine arată cam aşa
  • se introduce pământul în răsadniţă cu toate ingredientele sale, după care se nivelează şi uniformizează patul germinativ. 
  • se dă planeitate stratului cu nivela pentru a evita băltirea apei în răsadniţă. 
  • cu aceeaşi nivelă se creează şanţurile din 10 în 10 cm aceasta reprezintă distanţa dintre rânduri. 
  • adâncimea şanţurilor în care semeni nu trebuie să depăşească 2 cm. 
  • apoi pune mâna pe sămânţă si presară din 2 în 2 cm. 
  • după ce ai semănat astupă rândurile cu un strat subţire de mraniţă, tasează uşor cu nivela şi udă răsadniţa până la saturaţie. 
  • udă în 3-4 etape cu cantităţi moderate de apă și nu mai umbla la răsadniţa.
  • aşteaptă să răsară ardeiul după care te ocupi de întreţinerea lui. 
De regulă acesta răsare în 10-12 zile dacă temperaturile în stratul germinativ s-au menținut constant atât ziua cât și noaptea la 22⁰C. După acest interval de timp vei observa că începe să-şi arate umerii verzui şi frumoşi. 

Iată că ai reuşit să semeni. Ce rămâne de făcut?

Rămâne să urmăreşti evoluţia seminţelor viitorului tău răsad de ardei. Să vezi dacă răsare sau nu. Dacă nu răsare înseamnă că sămânţa a fost prea veche şi nu a germinat. O altă cauză ar putea fi excesul de umiditate. Deci după ce ai semănat şi ai udat răsadniţa nu-i mai aplici nici o udare până când ardeiul nu răsare. De ce? Rişti să putrezească sămânţa de la atâta apă. Aşa că ai grijă cum uzi răsadniţa. Respectă paşii care i-am prezentat mai sus. 

Ardeiul trebuie să răsară în 10-12 zile. Dacă totuşi nu răsare este posibil să ai probleme. Ori ai pierdut căldura din strat, sau pur si simplu semințele au putrezit, nu au germinat. Rămâne să verifici și să aștepți. Nu îţi pierde totuși speranţa, este posibil să răsară mai târziu chiar peste 20 de zile de la data semănatului,

O alta metodă pe care nu o recomand este semănarea prin împrăștierea semințelor.

Nu se poate întrunii sau asigura numărul de semințe real pe metru pătrat. Mai mult de cât atât, plantele sunt prea dese şi întreținerea lor se face anevoios. 

Cum se întrețin răsadurile de ardei? 

După ce frumoasele tale răsaduri şi-au făcut apariția, urmărește-le evoluția. Asigură-le îngrijirile necesare într-un cadru cât mai plăcut şi armonios. 

Tot ce trebuie se faci este să le aerisești, să le plivești, să le uzi, să le aplici îngrășăminte naturale, să le călești într-un cuvânt să le ții sub observație tot timpul. 

Astfel vei vei obține rezultate notabile, am aplicat aceste metode şi totul a ieșit ca la carte. Te invit şi pe tine să procedezi la fel. 

Concluzie: 

Astăzi ai învățat despre pașii ce trebuie urmați în vederea produceri răsadului de ardei. Aceste metode sunt valabile pentru toate varietățile, soiurile şi hibrizii de ardei.Urmează-le, experimentează iar dacă întâmpini probleme lasă-mi un comentariu mai jos. 

Dacă ți-a plăcut acest articol distribuie mai departe și nu uita să te abonezi la feedul de site.

4 comentarii:

  1. Anul trecut am ratat obtinerea de rasaduri pentru ca nu le-am aclimatizat.Le-am scos afara si in 2 ore... au secat! Anul acesta voi acorda o atentie sporita acestei operatii. Am cumparat rasaduri din piata si am avut surpriza ca toate rasadurile sa fie de ardei Kapia. Fara ardei gras si fara gogosari! Incerc sa obtin legume intr-o zona inalta(520 m. altitudine, cu climat mai aspru(aproape de Muntii Fagaras), unde pericolul inghetului tarziu este mare. Rasadurile le obtin in casa, asigurand si temperatura si lumina de care au nevoie. @0 februarie nu este o data prea timpurie pentru a semana? Estimez ca plantarea o voi face undeva, in jurul datei de 10 mai, pentru a evita pericolul de care aminteam.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In cazul dumneavoastra semanarea semintelor de ardei se face la 1 Martie, datorita zonei in care locuiti si doriti sa cultivati ardei. La plantare varsta materialului saditor(rasad) trebuie sa aiba 60-65 de zile. Data mentionata este valabila pentru toate varietatile de ardei la care v-ati gandit; gras, capia, gogosar, iute. Multumesc tare mult pentru vizita, sa aveti un an legumicol excelent!

      Ștergere
  2. Dar ce lucrari se fac pe pamintul unde este sadit ardeiul,iar premargatorul esete lucerna?Daca se poate toate lucrarile incepind decutoamna

    RăspundețiȘtergere
  3. multumim mult de sfaturile d tra ff utile

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.