Cum Să Eviţi Căderea Răsadurilor În 4 Paşi Simplii

4 Aspecte Concludente Cu Privire La Caderea Răsadurilor 

1. Pat Germinativ Necorespunzător 

Elemente organice nutritive putine si imposibilitatea sitemului radicular de a se dezvolta corespunzator. Radicularul sau radacina plantei nu are unde să se dezvolte. 

Exemplu

Datorita lipsei elementelor nutritive vei observa ca radacina are o consistenta moale, de culoare maronie, atrofiata. In schimb radicularul unei plante sanatoase are culoarea alba, tonifiata. 

Daca nu folosesti un pamant imbunatatit, rasadurile nu se dezvolta corect iar cele mai multe dintre ele cad si mor. Se impune sa folosesti soluri fertile bogate in elemente organice naturale(humus, turba, compost, mranita si nisip). 

Luat altfel, creeaza mediul corespunzator dezvoltarii radacinilor rasadului si te asigur ca nu o sa mai intampini probleme. 

Grosimea stratului nutritiv este cruciala si  trebuie sa fie de 15-20 cm. Cum vrei sa faci rasadurile, intrun pahar amart de cafea? Nu vei ajunge prea departe cu aceasta abordare. 

Cresterea individuală a plantelor(la cuburi nutritive) este o metoda destul de buna dar implica multa munca si migala. Plantele cresc greu, lipsa resurselor de caldura pe timp de zi cat si pe timp de noapte va duce inevitabil la caderea rasadului. Creaza conditii, de caldura, lumina si foloseste cuburi de dimensiuni mari. 

2. Excesul De Umiditate 

Volumul mare de apa sau in exces distrug rasadurile de plante legumicole. Efectul nu mai poate fi controlat, plantutele absoarbe prea multa apa, inevitabil apare efectul de strangulare a tulpinei sau vascularizare a plantei. Dacă vrei îl poţi compara cu un infarct al plantelor. Se impune sa uzi rasadul cu moderatie, la intervale de 5-6 zile cu cantitati de apa cuprinse intre 4-5 l/m² si astfel vei evita caderea rasadurilor. 

Aceleasi efecte le poate genera excesul de umiditate din aer si gazele provenite din straturile de gunoi proaspat. Problema poate fi rezolvata prin aplicarea aerisirilor zilnice, de 3-4/zi timp de 10-15 minute. Cu aceasta ocazie vei marii concentratiile de oxigen in stratul fertil si astfel vei obtine o inradacinare mai puternica a rasadului, efect extrem de benefic. 

Un alt exemplu de luat in calcul este împartirea rasadurilor pe categorii in functie de cerintele lor de apa si caldura. 

Se face o răsadniţă completă pe trei compartimente cu răsad din specii de plante diferite dar care au aceleasi cerinte, de apa, caldura si sol. 

Exemplu: varza, conopida si telina au aceleasi cerinte de apa. Aceste rasaduri suporta mai bine apa si de cele mai multe ori suplimentarea cu cantitati de apa mai mari nu pune probleme. Grupate dupa exemplul prezentat n-o sa mai cada niciodata. 

Alt exemplu: tomatele, vinetele, ardeiul gras, gogosar si capia fac parte din grupa plantelor termofile, iubesc mai mult căldura si lumina, cerinţele de apa sunt mai mici. Se impune udarea cu moderatie, gruparea plantelor si astfel vei evita caderea plantutelor. 

3. Lipsa Luminozitatii 

Spatiile in care cresc si se dezvolta rasadurile trebuie sa fie puternic iluminate, aerisite si cu caldura constanta. 

Lipsa lumini duce la cresterea alungita si necorespunzatoare a plantelor. In urma acestui fenomen regretabil rasadurile cad si mor. 

Folosirea spatiilor puternic iluminate cu lumina solara(lumina venita de la soare), cu o durata de 12 ore/zi reduce riscul alungirii plantelor si implicit nu vei mai intampina probleme niciodata.  

4. Lipsa Caldurii 

De cele mai multe ori semintele de plante legumicole nu germineaza, de ce? 

Din doua motive: 
  • samanta este prea veche(expirata) 
  • lipsa caldurii din stratul germinativ 

Temperatura optima germinarii semintelor in stratul fertil este de 22-30°C pentru plantele termofile(ardei, vinete, tomate, castraveti) si de 10-15°C pentru plantele care iubesc mai putin caldura(varza, conopida). 

Daca temperaturiile din stratul fertil scad, absortia elementelor nutritive nu mai are loc. Daca temperaturile din aer scad plantele nu mai sintetizeaza nimic, procesul de fotosinteza se diminueaza aproape total, plantele intra in soc termic, se ingalbenesc, cad jos si mor. 

Cel mai intalnit fenomen de caderea a rasadului in ce priveste caldura este neglijenta. Gradinarul uita rasadurile acoperite, uita sa le aeriseasca si astfel creeaza mediul propice caderii rasadurilor. 

Pentru evitarea neplacerior mai sus amintite, urmareste evolutia plantelor, stai langa ele si ingrijeste-le zi de zi. 

Ia în calcul aceste aspecte, trateaza-le cu seriozitate si te asigur ca nu vei mai intampina probleme niciodata. Experimenteaza cu drag iar daca intampini probleme lasa-mi un comentariu mai jos.

 Daca ti-a placut distribuie mai departe si nu uita sa te abonezi la feedul de site.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.