Cum Să Faci Un Răsad Viguros


Fie că vrei să faci o gradină mai mică, vrei să cultivi intensiv sau să vinzi, primul aspect la care trebuie să reflectezi este să scoți la rampă material săditor de calitate sau viguros. 


Luat ca temă, ce înseamnă răsad viguros?  

Când spui răsad viguros te gândești la calitatea și rezistența lui. La cât de bine este călit și la vârsta pe care trebuie să o îndeplinească pentru a putea fi plantat în gradină. 

Fi atent la acești pași, ține cont de aceste aspecte și nu ai cum să dai greș cu răsadul.

 Ce Înseamnă Un Răsad De Calitate? 


Ca să fie de calitate, presupune: să fie gros la colet, puternic și bine înrădăcinat. Să aibă un aspect viu, verde închis pătrunzător. 

Să-ți confere siguranța că:

  1. va depăși cu bine momentul strămutări în câmp, 
  2. va fructifica, 
  3. că vei obține producții legumicole mari, cât și beneficii financiare,
  4. că ești sigur pe el, și merită să-i acorzi atenția ce i se cuvine. 
Dacă răsadul nu îndeplinește aceste calități nu vei reuși să ajungi prea departe cu el. 

O mare parte din el va pieri încă de la momentul plantării în câmp, iar restul se va deteriora vizibil. Vei observa cum piere sub ochii tăi. 

Ce este necesar să ști pentru a da răsadului rezistența de care are nevoie. 

Ce Înseamnă Un Răsad Rezistent 


După semănarea seminţelor în răsadniţă şi două trei udări repetate răsadul îşi va face apariţia. Într-un cuvânt a răsărit. 

Curiozitatea te împinge de la spate şi te uiţi aproape din oră în oră la el. Te cred, ştiu cum este. Îţi este drag de el şi vrei să îl vezi mare şi viguros. 

Recomandarea mea este ca timp de 10 zile să nu îl deranjezi prea tare. Adică să-l laşi să crească lejer. Pe parcursul acestei perioade aplică-i o udare uşoară cu apă călduţă şi lasă-l să crească. 

Temperatura apei să fie egală cu cea din interiorul răsadniţei. Iar cantitatea de apă să fie de maxim 4 litri pe metru pătrat. Atât încât pământul să fie uşor jilav sau umed. 

Răsadul crește treptat. Primele frunze se numesc cotiledoane. După un interval de 6-7 zile apar primele 2-3 frunze adevărate. 

Când plantele ajung la 5-6 frunze adevărate, începi aerisirile. 

Aeriseşte răsadul corespunzător. Astfel vei evita căderea şi creşterea rapidă a acestuia. Excesul de umiditate şi căldură excesivă duce la căderea răsadului

Aeriseşte răsadul treptat sau fazial pentru al învăţa de mic cu temperaturile din exterior, sau din afara răsadniţei. 

În felul acesta îl căleşti. Practic devine rezistent la intemperiile ce îl aşteaptă odată cu strămutarea în câmp. 

Orice plantă suferă transformări majore la strămutare, fapt pentru care răsadul trebuie să fie foarte bine călit. 

Împuterniceşte răsadul şi dăi de mâncare. Suplimentează-l cu îngrăşăminte naturale. Te asigur că efectul unor astfel de operaţii va fi mai mult decât benefic. 

Cel mai bun îngrăşământ este cel natural, fapt pentru care îţi recomand să foloseşti gunoiul de păsare sub formă de soluţie lichidă. 

Exemplu: faci un amestec din 10 l de apă şi 5 kg găinaţ de pasăre. Introduci acest amestec într-un recipient si îl laşi 10 zile la să fermenteze. După această perioadă îl poţi aplica printre rândurile răsadului din răsadniţă. 

Vârsta răsadului gata de plantat va trebui să se încadreze într-un interval de timp cuprins între 55-60 zile. 

Operaţiile de călire încep cu două saptămâni înainte de strămutarea în câmp. Începi prin aplicarea aerisirilor parţiale şi totale, atât în timpul zilei cât și noaptea. 

Înainte de plantarea în câmp aplică-i o plivire uşoară. În sensul acesta vei uda foarte bine răsadniţa de cu seara, iar a doua zi intri la plivitul răsadniţei. Scoate buruienile cu atenţie şi ai grijă să nu confunzi răsadul cu acestea. 

De cele mai multe ori se întâmplă și acest lucru. Vezi cum faci distincţia. Scoate buruienile ușor sau cu grijă, în sensul de a nu dezrădăcina și distruge materialul săditor. 

Repicarea Răsadurilor 


Despre repicarea răsadurilor sunt multe de spus. Este un mod de a produce răsad mult mai rapid. Te incurajez sa încerci şi această variantă. 

Este o metodă extrem de importantă şi simplu de făcut. Cum se face acest lucru? Scoţi material săditor din răsadniţă şi îl repici individual. 

Aceste recipiente se mai numesc şi cuburi nutritive. Le poţi confecţiona singur sau le poţi cumpăra. Eu unul îţi recomand să le faci singur. 

Iată cum arată reţeta compoziţiei unui cub nutritiv. 

Materialul de bază din care vei confecţiona cubul este: pământ 60 %, mraniţă 30 %, nisip 10 %. Dimensiunile cuburilor variază de la o mărime la alta. Cele mai indicate sunt cele de 10/10 cm 8/8 şi 7/7 cm. 

Cum faci cubul? Confecţionezi o matriţă din fier sau lemn. Respecţi dimensiunile prezentate mai sus şi poţi efectua până la 1000-2000 cuburi nutritive pe zi. 

Următorul pas e simplu de ghicit. Repici răsadul în aceste cuburi. Le aplici udări moderate cu cantităţi de apă cât mai mici. O udare la un interval de 4-5 zile şi le laşi să crească individual până la plantare. 

Este o operaţie extrem de avantajoasă deoarece plantele sunt bine înrădăcinate iar la plantare răsadul nu suportă nici un fel de stres. 

Strămutarea Răsadului În Câmp 


Strămutarea răsadului în câmp se face cu mare atenţie. Cum procedezi? 

Udă bine răsadniţa, până la saturaţie. Scoate material săditor din rasadniţă şi mocirlește rădăcinile.

Cum faci asta?

Ia un recipient(o galeată mai mare) și creează un amestec format din pământ, balegă de vacă şi apă. Consistenţa să fie vâscoasă. Introduci rădăcinile răsadului în acest amestec. 

Mocirleşti bine rădăcinile după care așezi răsadurile în lădiţe de plastic sau lemn şi le transporţi în câmp. 

Solul în care vei planta trebuie să fie deja modelat şi foarte bine udat. După plantare aplici câteva norme de apă. 

Acestea sunt cele mai eficiente metode pe care le recomand pentru tine. 

Folosește-le cu încredere și te asigur că vei obține rezultate bune. Experimentează și vei avea cu siguranță un răsad viguros, puternic și de calitate. 

Dacă ți-a plăcut distribuie mai departe și nu uita să lași un comentariu util pentru cei care mai trec pe aici.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.