Cum Să Construieşti Un Solar
Despre Construcţia Solarului De Lemn
Solarul este un spaţiu închis(protejat) special, pentru a genera condiții optime de creștere, dezvoltare, înflorire, fuctificare și implicit multiplicare a speciilor de plante legumicole. Prin natura lui creează acel micro-climat sau ambient pe care plantele legumicole îl percep ca fiind unul extrem de favorabil.
Prin protecție se înțelege, protejarea plantelor legumicole de factorii externi negativi(ploi acide, vânt puternic, grindină, brumă etc) ce ar putea influența creșterea, dezvoltarea, înflorirea, polenizarea și fructificarea.
Există mai multe moduri de a construi un solar. Din diferite materiale, precum: lemn, arce din țeava de fier sau alte materiale susţinute între ele cu bare de sârmă subţire, acoperite cu folie.
Este uşor de montat iar avantajul major este că investești o singură dată și poate fi folosit 3-4 ani de zile. După această perioadă este necesar să schimbi decât folia.
Solarul de lemn
Avantaje:
- asigură ambientul necesar creșterii și dezvoltării prin crearea unui microclimat extrem de avantajos;
- costurile construcției sunt relativ mici;
- rezistență la intemperiile climatologice din timpul iernii.
Cum construiești:
Solarul de lemn se construiește pe amplasamente plane, iar forma și dimensiunea variază de la un caz la altul în funcție de destinația acestuia(în funcție de speciile de plante legumicole care urmează să le cultivi).
Lucrări de întreținere:
Lucrările de întreținere se rezumă în mare la identificarea deteriorărilor provocate de factorii de mediu înconjurători(vânt, furtuni, vijelii, ploi cu grindină, cantități mari de zăpadă). Cu trecerea timpului va fi necesar să; schimbăm folia(odată la 4-5 ani), să repari scheletul din lemn acolo unde prezintă deteriorări mai mici sau mai mari, să schimbi sârmele de susținere a plantelor din interior cât și cele adaptate pe lateralele culisante despre care vom discuta pe parcurs.
Ce trebuie să mai iei în calcul:
Pentru că apa este un element vital pentru plante, îți recomand o instalație de udare prin picătură. Desigur, există și alte metode sau tehnici de irigare extrem de folositoare, care te va ajuta sa înțelegi ce rol joaca apa în viața plantelor legumicole, dar mai ales să afli detalii prețioase despre distribuirea cantităților necesare de apă în funcție de cerințele plantelor în fazele de vegetație.
O altă metodă de irigare este cea prin "cădere" a apei foarte simplu de pus în practică cu diferite costuri. Cumperi un bazin de plastic sau alte materiale, îl suspendezi la înălţimea de 1,5-2 m, îi adaptezi un robinet, un furtun, îl conectezi la o sursă de apă(fântână) și astfel vei acorda plantelor cantitățile necesare, la momentul plantării, înfloririi, fructificării sau maturarea fructelor(acolo unde este cazul și situația impune acest lucru). Avantajul major, apă călduţă şi foarte bine aerată pentru plante.
Dimensiunea solarului de lemn
Înălţimea, lungimea şi lăţimea solarului se stabilește în funcție de ce specii de plante legumicole ţi-ai propus să plantezi.
Stabilește înălțimea solarului acum și ia în calcul că: speciile de plante legumicole au nevoie de un volum mare de aer și lumină, în funcție de habitusul lor(masă foliară, talie) .
Stabilește lungimea solarului acum și ia în calcul că: trebuie să întrunești numărul de plante necesar(densitate) la unitatea de suprafață.
Stabilește lățimea solarului acum și ia în calcul că: respectarea distanțelor între rânduri conferă posibilitatea aerisirilor eficiente, a pătrunderii razelor solare, a lucrărilor de întreținere cu caracter general(prașile repetate), cât și cele cu caracter special(mulcire, copilire, cârnire ș.a.m.d.).
Să luăm în calcul un exemplu: tomatele;
Înălțimea plantelor de tomate diferă de la o varietate la alta și se deosebesc prin talia sau înălțimea acestora. Spre exemplu o plantă cu tip de creștere nedeterminat, poate ajunge fără probleme la înălțimea de 3 m, iubește aerul, lumina și căldura.
În funcție de aceste caracteristici stabilești înălțimea solarului.
Pentru că au nevoie de spațiu, aer și lumina, distanța între rânduri este de 1 m. Astfel se stabilește lățimea solarului care poate varia de la un caz la altul. Într-un solar cu lățimea de 5 m pot fi plantate 5 rânduri de plante cu distanta între ele de 1 m. Se lasă 50 cm suprafață de sol din laterale, apoi se stabilește distanța între rânduri după schema: 50 x 1 x 1 x 1 x 1 x 1 x 50.
Lungimea solarului se stabilește în funcție de numărul de plante și densitatea acestora pe rând, la așa maniera încât să nu se șicaneze între ele, să nu se umbrească, să nu-și fure hrana și apa din sol. Pentru a nu se întâmpla astfel stabilești distanta între plante pe rând care va fi de 40-50 cm.
Cum să construieşti un solar de lemn
Pentru că lemnul este un material la îndemâna oricui şi posibilităţile de prelucrare sunt mai accesibile, iți propun să construim împreună un solar de lemn.
Primul lucru pe care îl ai de făcut este să iei în calcul dimensiunea solarului. Mă refer la lungime, lăţime şi înălţime. Toate aceste dimensiuni sunt preferenţiale, mai puţin înălţimea care trebuie să fie de 2,5-3 m, pentru a putea planta, plante cu talie mare(tomate, castraveți), așa cum am specificat în exemplul prezentat mai sus.
Următorul pas este stabilirea stâlpilor de susţinere ai solarului, să fie dintr-un lemn de esenţă tare cum ar fi spre exemplu salcâmul.
Iată cum se procedează sau ce vei avea de făcut în continuare:
- trasezi sau marchezi suprafaţa de pământ pe care vrei să construeşti și regăteşti stâlpii de susţinere sau parii, lungimea acestora să fie de 2,5 m;
- sapi gropile din 2 în 2 m, adâncimea gropilor să fie de 50 cm.
- introduci stâlpii în gropi şi îi aliniezi, apoi, stabileşti fiecare stâlp în parte.
Cum stabilești parii?
Adaugi fiecărui par pământul ce l-ai scos din gropi când ai săpat şi îl tasezi cu un bătător din lemn sau alt material. În acest moment solarul tău a început să prindă contur.
Care sunt următorii paşi?
Adaugă deasupra stâlpilor o cosoroabă, i se mai spune şi grindă şi leagă-i între ei.
După ce ai terminat delimitează solarul în doua părţi egale pe lungimea acestuia şi stabileşte stâlpii ce urmează să-i introduci aici pentru a da înălţime solarului.
Stâlpii au următoarea ordine de amplasare;
Primi doi stâlpi vin amplasaţi la partea din faţă si din spate a solarului. Lungimea acestora să fie de 3,5 m. Ia în calcul că 50 cm vor intra în pământ.
După ce ai stabilit şi aceşti stâlpi, egalizezi distanţa dintre ei (faţă-spate) şi introduci următorii pari. Nu uita să aplici o cosoroabă deasupra acestora.
Dacă lucrurile au decurs bine tot ce trebuie să faci de acum înainte este să uneşti cele două baze sau schelete între ele. Sau mai bine spus, uneşti cosoroaba amplasată pe stâlpii ce alcătuiesc pereţii solarului cu cosoroaba ce alcătuieşte înălţimea acestuia şi astfel se creează scheletul ce formează acoperişul.
Cum faci această operaţie?
Pentru această operaţie foloseşti scândură sau şipcă de brad. Măsoară din nou suprafaţa ce constituie fiecare parte a acoperişului si bate scândura din 50 în 50 centimetri.
Pentru că acoperişul are două părţi, ai grijă ca aceste scânduri să corespundă între ele. La distanţa între şipci mă refer. Iar la partea de sus să vină cap la cap. Si iată că solarul tău este aproape gata.
Vreau să îţi spun un secret pentru a evita stocarea apei pe acoperiş provenită din căderea ploilor torențiale. Lucrul acesta este important să ţi-l spun acum când constucţia solarului de lemn este în această fază. Nu pune niciodată sârme sau altceva deasupra acestor scânduri, pentru că prin căderea ploilor se formează aşa zisele burţi ale foliei şi este posibil să-ţi rupă solarul.
Lasă totul aşa şi mergi mai departe.
Din acest moment poți să adaptezi solarului tău o uşă la partea din faţă(preferenţial). Desigur îl mai poţi întării cu şipcă pe părţile laterale în ideea de a fi cât mai bine consolidat. După ce ai ai ajuns la partea finală a construcţiei, urmează să înveleşti solarul cu folie.
Cum Să Înveleşti Solarul Cu Folie
Există mai multe metode de învelire cu folie a solarului dar o să ţi-o prezint pe cea mai simplă. În cazul de faţa iată cum faci:
O să aplicăm acestui solar două metode separate. Înveleşti întâi acoperişul după care vei învelii lateralele.
Cum faci?
Măsori mai întâi acoperişul, apoi măsori folia şi o aplici peste acoperiş. Mai departe, prinzi folia cu şipcă pe una din cosoroabele laterale(care vrei tu, cea din stânga sau dreapta).
Treci de cealaltă parte a solarului, întinde folia la maxim şi prinde-o la şipcă aşa cum ai făcut anterior(cu prima parte). După ce ai terminat treci la capetele solarului. Vezi că acolo o să ai surplus de folie. Pliaz-o şi prinde folia cu şipcă aşa cum ai făcut la acoperiş.
Ce urmează?
Lateralele normal. Lateralele le faci stil poale.
Cum faci asta?
Uite aşa:
Măsori o laterală a solarului, lăţime şi înălţime. Ai grijă ca înălţimea să fie mai mare cu 50 cm, pentru că o parte din folie o să intre în pământ(cam 50 cm).
După ce ai tăiat folia întinde-o pe pământ şi adaugă-i o sârma pe lungime. Prinde folia cu agrafe sau cuie de această sârmă, şi ridic-o, amplaseaz-o pe cosoroaba laterală(la partea de sus). Pe cosoroabă(sus) aplică câte un cui, sub sârma care ține folia din 50 în 50 cm și îndoaie-l la 45 de grade(asta pentru a stabilii laterala din folie de cosoroabă). Acum folia cade precum poalele.
Acum, sapă un şanţ la partea de jos şi îngroapă cei 50 cm de folie rămaşi. După cum observi folia ce alcătuieşte peretele solarului este gata. De acum înainte nu rămâne decât să te joci cu ia de sus în jos când vei avea nevoie să aeriseşti solarul.
Este o metodă foarte practică şi utilă care conferă posibilitatea să acorzi aer speciilor de plante legumicole treptat sau fazial în funcţie de temperatura și umiditatea din interiorul acestuia.
Așa se face un solar din lemn, sper ca aceste detalii să te ajute să mergi mai departe, să îți fie de folos, pentru a cultiva o gamă variată de plante legumicole în propriile spații protejate.
Dacă ţi-a plăcut distribuie mai departe și nu uita să te abonezi la feedul de site.
Post a Comment