Lucrări De Întreţinere Cu Caracter Special În Legumicultură

rarirea sfeclei de zaharAstazi vom discuta despre una din lucrarile de intretinere cu caracter special  folosite in cele mai multe cazuri in legumicultura. Raritul speciilor de plante legumicole se aplica de regula la culturile infiintate prin operatia de semanare direct in camp.

Printre aceste culturi putem enumera;
  • cultura pătrunjelului; 
  • cultura păstarnacului; 
  • cultura morcovulului; 
  • cultura sfeclei de zahar sau rosie;
  • foarte rar sau deloc in cultura ceapei din samanta.  
Toate aceste culturi legumicole vor avea nevoie să fie rărite, iar scopul este de a asigura densitatea plantelor la unitatea de suprafaţă şi crearea spaţiului corespunzător pentru formarea părţilor comestibile. 

Motivele aplicarii acestor operatii sunt extrem de simple;
  1. ai semănat o cantitate de sămânţă mai mare decât cea normală; 
  2. densitatea plantelor este foarte mare, fapt pentru care surplusul trebuie imediat eliminat prin această lucrare. 
Cum se execută răritul 

Se execută manual, prin smulgerea plantelor mai puţin dezvoltate, lăsând astfel plantele mai viguroase(dezvoltate) cu respectarea distanţelor corespunzătoare pe rând să-şi facă treaba. 

Care este cel mai bun moment? 

Momentul optim efectuării lucrării corespunde fazei în care plantele sunt mici şi au format primele frunze adevărate. Lucrarea trebuie făcută cu atenţie pentru a nu disloca plantele vecine, iar una dintre condiţiile cerute este ca pământul să fie umed încât plantele smulse să iasă afara cu rădăcini cu tot. 

Asta înseamnă că înaite de rărire trebuie sa aplici culturiilor o normă de apă corespunzătoare, la aşa manieră încât să poţi executa lucrarea favorabil.

Ce trebuie sa faci dupa ce ai terminat cu raritul culturilor legumicole? 

După rarire este recomandat să se facă o afânare a solului însoţită de o uşoară bilonare şi udare încât cultura să devină uşor stabilă.

A fost greu?

Nu cred, să mergem mai departe, să vedem cum stă treaba cu răritul pe suprafeţe extinse de plante legumicole. Cum poate fi executată această lucrare încât răritul să se facă extrem de bine?

Pe suprafeţele mari răritul se face prin trecerea cultivatorului tras de tractor perpendicular pe rândurile de plante. În urma acestei lucrări vei observa o frumoasă buchetare a culturii legumicole rarite. 

Ce se poate face cu plantele rezultate din rărit 

Se pot completa golurile, la culturile de salata, tomate, sfecla rosie, s.a.m.d.

La speciile in care plantele eliminate pot fi folosite pentru consum, morcov, patrunjel, pastarnac, raritul se efectueaza intro singura etapa cand plantele sunt mai mari. Pot fi valorificate sub diferite forme cum ar fi spre exemplu legaturile.

Raritul se face in doua etape 

In prima etapa se lasa plantele la distanțe mai mici pe rând, iar în cea de-a doua, la distanțe corespunzătoare, pentru ca densitatea plantelor să fie cât mai apropiată de cea normală. In acest mod raritul se face numai pe alocuri. 

Cum poate fi eliminată lucrarea de rărit 

Poate fi eliminata prin amestecarea semintelor mici cu nisip, prin drajarea semintelor sau  prin semanarea semintelor cu semanatori speciale de precizie. 

Care sunt efectele neaplicării la timp a raritului

Efectele sunt negative, intrucat neexecutarea la timp a acestei lucrări va duce la slaba crestere si dezvoltare a plantelor care deja sunt prea dese, producţii legumicole slabe atât din punct de vedere cantitativ cat si calitativ. 

Daca ti-a placut distribuie mai de parte si nu uita sa te abonezi la feedul de site.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.