Cum Se Face Platforma De Gunoi Cald

Platforma formată din gunoi cald se face destul de ușor și repede iar avantajul cel mai mare este că menține și asigură căldura în stratul fertil, ajută la germinarea semințelor de plante legumicole, asigură creșterea și dezvoltarea plantelor de la răsărire și până la strămutarea în câmp. 
rasadnita amplasata pe platforma de gunoi cald

Alte avantaje
  • este ușor de construit; 
  • asigură căldura necesară germinării semințelor de plante legumicole, ce au ca destinație  înființarea culturilor timpurii sau extra-timpurii de plante legumicole în spațiile protejate(solarii, sere, tunele acoperite cu folie); 
  • menține căldura în stratul fertil pe timp rece de iarnă timp îndelungat 60-70/zile; 
  • poate realiza temperaturi în straturile fertile cuprinse între 25-30°C;
  • se folosesc în lunile ianuarie și februarie pentru răsadnițe calde și implicit jumătatea lui martie ca sursă de căldura pentru răsadnițe semi-calde; 
  • se folosește în scopuri multipe, în lunile de iarnă grea, respectiv lunile ianuarie și februarie,  luni de iarna cu ger puternic. Este cunoscut mai puțin sau mai mult faptul că în răsadnițe pot fi cultivate diferite specii de plante legumicole cum ar fi: salata, spanacul, ridichile, ceapa verde etc, toate, aceste specii pot fi cultivate în luna ianuarie. Pentru cine nu știe că se poate, află acum, aici.
Din ce este formată platforma?
Este formată din gunoi de grajd proaspăt în a cărei compoziție intră, balega de cal și de vacă, must de bălegar în amestec cu paie și urină. Cel mai des folosit și cel care generează cea mai mare căldură este gunoiul de cal. În amestec, strâns în grămezi cât mai mari (4-5 t) compoziția poate genera temperaturi cuprinse între 70 și 100°C. Cu acest tip de gunoi se construiește platforma.

Cum construim platforma? 

Perioada optimă pentru strângerea gunoiului în straturi sau grămezi mari coincide cu prima decadă lunii decembrie. Strâns în grămezi mai mari începe fermentația și poate genera temperaturi de până la 100°C. Acesta este momentul în care construiești platforma. 

Cum se procedează?
  • se curăță solul de zăpadă și se așterne un strat gros de paie de 10-15 cm; 
  • se trasează mărimea platformei: 
  • se stabilește lățimea(2 m) și lungimea(preferențial) în funcție de câți m² de răsadniță dorești să înființezi; 
  • se așează gunoiul în straturi egale, se calcă și se compactează cu furca cu coarne de fier; 
  • se așează strat după strat până la înălțimea dorită; 
  • înălțimea platformei se diferențiază astfel: pentru platformele calde(ianuarie/februarie) înălțimea stratului să fie de 80 cm iar pentru platformele semi-calde(prima decadă a lunii martie) să fie de 40-50 cm;
Când în stratul fertil din răsadnița amplasata pe platformă se realizează 22°C poți, semăna semințele destinate înființării culturilor legumicole timpurii iar când în strat se înregistrează 10°C poți semăna semințele plantelor legumicole amintite mai sus. 

După ce s-a finalizat lucrarea, pe toată suprafața platformei de gunoi cald se așterne un strat de cenușă cu grosimea de 2 cm pentru eradicarea ciupercilor și se montează răsadnița. 

Rezultatul final va arată ca în imaginea prezentată de minte pentru tine mai de sus cu mare drag. Dacă ți-a plăcut distribuie mai departe și nu uita să te abonezi la feedul de site.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.