Cum sa cultivi patlagele de toamna
Subiectul patlagele de toamna starneste de ce le mai multe ori controverse. Nu ii voi schimba statutul si nu voi incerca sa il fac eu predicat. Am vazut si am auzit gradinari care nu dau prea multa importanta acestui tip de cultura. Si bine fac, pentru ca spre norocul tau lasa vad sau drum liber celor care doresc sa faca acest lucru. Printre oamenii care doresc sa cultive te vei afla si tu.
Motive sa te apuci de treaba sunt multe. Intentia mea este sa-ti indrept atentia catre profitul ce ai putea sa il obtii cu astfel de legume. Si va fi unul considerabil, te asigur de acest lucru.
Ai in fata, adeptul cultivarii patlagelelor de toamna. Si nu e ca am incercat sa infiintez vreodata acest tip de cultura la plesneala. Nu, nicidecum. Am facut-o de multe ori de-a lungul timpului. Pot sa-ti spun ca niciodata nu am pierdut cu acest tip de legume.
De ce?
Pentru ca aceste culturi sunt usor de infiintat si etxrem de profitabile. Cine nu si-a luat tema nu am ce-i face. Nici nu a avut, nici nu va avea vreodata patlagele la vanzare.
Ok, afla ca patlageaua sau muratura este la mare cautare in sezonul de toamna. Cei care cumpara se numesc consumatori. Daca produsul intra in consum se naste o intrebare;
Cine il produce?
Cu siguranta tu il vei produce. Tu, pentru ca esti gradinar si asta fac gradinarii. Ies la rampa cu legume diversificate printre care se afla si patlagelele.
Ideea este ca tot tu le vei vinde, iar consumatorii vor deveni viitorii tai clienti. Si te asigur ca vor fi extrem de fideli. Muraturica atat de mult ingnorata de unii, va fi apreciata de altii si implicit cumparata pe bani.
Unde vor merge banii?
In buzunarul tau prietene, acolo este destinatia lor. Acesta este circuitul pe care se merge. Asa sa intampla cu toate produsele din lume.
Nu te hazarda si nu pleca pe ideea ca nu vei face profit cu astfel de minunatii. Este total fals. Ca sa nu fie asa, iti voi prezenta pas cu pas sau detaliu cu detaliu, cum sa infintezi cultura de patlagele si cum sa faci bani cu aceste legume.
Vorba lunga este saracia omului, asa ca hai sa vedem cum sta treaba cu muraturica controversata.
Pentru a pleca bine din start afla ca aceasta cultura se infiinteaza in doua variante diferite:
- prin infiintarea culturii cu material saditor. Pentru asta va fi necesar sa-ti produci rasadurile singur, fara nici un fel de ajutor sau cheltuieli inutile. Este simplu si se face usor, bunavointa sa fie. Ca pont, vei pregati materialul saditor pe brazde reci, intr-un mod organizat si eficient.
- prin semanarea semintelor direct in camp. Tot la fel se face. Foarte usor si extrem de eficient. Numai ca aici vei apela la serviicile celor ce presteaza aceste lucrari. Si ma refer la cei ce vor semana cultura. Daca ai semanatoare si ai cu ce sa faci treaba cu atat mai bine,vei fi scutit de la un eventual efort financiar.
Acum hai sa simplificam lucrurile si sa dezbatem fiecare varianta in parte. Sa ne facem planul si sa calculam investitiile. Ca intodeauna vom lua drept etalon suprafata cultivabila de 1/ha.
Planul de investitii valabil in ambele variante de infiintare
Vei incepe cu semintele de rosii cu tip de crestere determinat, sunt plante cu talie mica si foarte productive. Fie ca vei opta pentru soiuri sau vei alege hibrizi hibrizi cultura te va pune pe avantaj. Tipul, forma si dimensiunea fructelor ramane sa o alegi tu. La fel, fie ca sunt rotunde sau prunisoare, trateaz-o ca pe o prima investitie.
Vei incepe cu semintele de rosii cu tip de crestere determinat, sunt plante cu talie mica si foarte productive. Fie ca vei opta pentru soiuri sau vei alege hibrizi hibrizi cultura te va pune pe avantaj. Tipul, forma si dimensiunea fructelor ramane sa o alegi tu. La fel, fie ca sunt rotunde sau prunisoare, trateaz-o ca pe o prima investitie.
Evident, va fi necesar sa cumperi tratamente impotriva bolilor si daunatorilor. Fi prevazator, cumpara insecticide si fungicide pentru ca vei avea nevoie de ele mai tarziu. Nu vei duce lipsa surprizelor neplacute, bolile bantuie peste tot.
La fel si cu daunatorii, sa vezi lupte. La un moment dat vei deveni samurai. Pana una alta afla ca esti cu infiintarea culturii la mijlocul verii, moment in care isi fac aparitia prin gradina tot felul de musafiri nepoftiti. Este bine sa fi asigurat pentru a reusii sa-i marginalizezi.
Despre mana rosiilor putem discuta altfel. Am mai prezentat acest procedeu undeva pe blog, dar daca l-ai ratat tin neaparat sa ti-l reamintesc.
Mai concret, imprejmuieste suprafata cultivata cu tomate cu gramejoare de gunoi uscat. Ai auzit de tezec, sti ce este ala?
Este storistea pe care au stat oile toata iarna. Decupeaza sau taie bucati de diferite marimi si mergi cu ele la gradina. Aseaza-le din 15 in 15 m si da-le foc.
Atentie! bucatile de tezec ard precum carbunele. Ard inchis, mocnit. Fumul generat protejeaza rosiile tale de mana. Este verificata aceasta metoda. A practicat-o batranul meu si am practicat-o si eu. Procedeul sa pierdut in negura timpului. Batranul mi-a spus ca il stie de la tatal lui. Nu cunosc date cronologice exacte in schimb stiu ca ajuta gradina extrem de mult.
Am practicat si voi mai practica aceasta metoda mult timp de acum inainte. Reflecteaza cu atentie la ce-ti zic pentru ca nu vei mai avea tomate manate in veci. Separat de asta, toati daunatorii se muta la vecinu, numai ca asta va trebuii sa fie la10 km distanta de gradina ta.
Cand aplici aceasta metoda?
Inaintea fiecarei ploi si de fiecare data dupa ce ploua, normal. Efectul de mana se produce in doua etape. Odata in timpul ploii cand stropii de apa poarta s-au transporta catre gradina ta elemente disctructive printre care se numara acizii sulfurici. Acestia cad pe frunze si le distrug.
Iar a doua faza este de regula a doua zi dimineata cand cade apa. Atunci se maneaza rosiile.
Dupa ploaie dai foc acestor gramejoare de gunoi, tezec, si-l vei lasa sa arda cateva minute, incat sa creeze deasupra gradinii o perdea de fum. Asta e tot ce trebuie sa faci, nimic mai mult.
Dupa un timp(20-25 de minute) cu scoala si cu talent stingi focul. Vei oprii practic generatoarele tale de fum si astfel te-ai scos. Fenomenul de mana va ramane undeva in trecutul indepartat. Asa ca in timp ce pentru unii mana la tomate este un fel de Terra Nova, pentru tine nu ramane decat un vis urat din care ai scapat extrem de rapid. Fara nici un fel de cosmar.
Cu rasadul de patlagele este mai delicata problema. Daca il prepari din propriile tale seminte ai grija sa fie soi, nu hibrid. Hibridul nu-si pastreaza caracteristicile si nu vei mai avea rosiile de anul trecut.
Infiinteaza cultura pe biloane. Modeleaza terenul cu rarita trasa de tractor. Daca ai tractor. Daca nu apeleza si tu la vreun prieten. La inceputuri cand nu se inhama toata lumea la facut gradini, eu le preparam din sapa. O mai fac si acum cateodata. Pentru ca intro gradina trebuie sa le refaci, rectifici de fiecare data cand ploua sau cand vadurile se imprumuta cu apa si se sparg, chestii dastea gradinaresti intelegi?
Intr-un an le-am facut cu calul, cu rarita. Ulterior acesta a murit. A murit de boala ca nu era tratamente cum este acum, iar un doctor veterinar il gaseai la 100 de km cum se mai intampla din pacate si astazi pe ici pe colo.
Afla ca m-am bagat la ham si impreuna cu batranu am facut si biloane. Saracia te invata sa faci de toate. Sa muncesti din greu pentru codrul de paine ce il bagi la stomac. Nu am trait cu fite si nici nu voi murii cu ele. Pentru ca nu sunt adeptul lor.
Ok, sa continuam discutia noastra. Urmeaza sa faci biloane, sa le umpli cu apa pana la creasta si sa astepti sa traga apa.A doua zi vei intra la plantat. Distanta intre plante pe rand sa fie de 70-80 cm, iar intre randuri sa fie de 1 m. De ce asa? pentru ca aceste tomate nu se copilesc, vor face vlastari multi iar masa foliara va fi foarte mare. de aceea se impune sa respecti aceste dimensiuni. Dupa ce le-ai plantat aplici o udare usoara si asta este toata treaba.
Cu intretinerea culturii nu vei mai avea probleme. Pentru ca va trece ciclul fazial de rasarire si dezvoltare a buruienilor. Deci nu vei mai avea buruieni, pentru ca nu ai de unde. Iar daca va fi, lasa-le acolo fara nici o problema. Lasa-le pe post de scut.
Buruienile(numai in acest caz) va proteja tomatele de mana, pete si alti daunatori. Daunatori cum ar fi viermele sarma spre exemplu. Odata ce rosia sta pe pamant acesta vine si patrunde in interiorul ei. Se intampla mai rar, dar se intampla. Asa ca sunt bune si buruienile cateodata nu?
Pentru varianta doi sau tomate semanate direct in camp este valabil acelasi lucru. Semeni semintele cu semanatoarea trasa de tractor, frumos, organizat pe randuri. Aici problema este oarecum delicata . Vei fi nevoit sa intri si sa raresti rosiile. Dar nu o vei face oricum. O vei face exact cum iti voi relata eu.
Sa presupunem ca rosiile au rasarit. Acorda-le o norma de apa usoara si intra la rarit.
Cum raresti?
Rareste rosiile din 80 in 80 cm pe fiecare rand in parte. Vei avea grija ca plantele sa cada intercalate pentru ca distanta dintre randuri de data aceasta se micsoreaza. Randurille vor fi mai aproape dupa efectuarea operatiei de semanare(70 cm).
Ce faci cu plantele obtinute in urma raritului
Le folosesti drept supliment pentru inlocuire. Vei putea creea o alta sola de patlagele sau poti sa le vinzi celor care doresc sa cultive patlagele de toamna.
Spre sfarsitul lunii septembrie rosiile tale vor fi gata de recoltat si valorificat. Iata cat de usor a fost si cu cata simplitate ai infiintat aceasta cultura.
Vei avea avantaje majore in ceea ce priveste recoltarea pentru ca poti sa recoltezi pana la ultima fructa, iar pretul va fi cu siguranta unul extrem de bun. Tine minte, o cultura de patlagele aranjata ca la carte, poate sa depaseasca multe culturi care se fac la bani grei.
Mai mult, ai ocazia sa prinzi o toamna prelungita. Ti-ai pus problema ce se poate intampla?
Vei avea surpriza sa vezi cu ochii tai cum 25-30% din suprafata cultivata cu patlagele intra in parga.
Este posibil ca rosiile sa se coaca. Sti ce poate genera acest lucru? Iti spun eu daca nu sti. Un sac de bani, aia vei face tu din patlagele. La timpul si ora cand tu vei scoate rosii pe piata, aceasta o sa fie goala si unde mai pui ca sunt venite direct din camp. Ori oamenii apreciaza acest gen de legume.
Cu alte cuvinte vei vinde in extra sezon. Ma ia inima cand folosesc cuvinte dastea, gen extra. Deci vei castiga enorm. Asa ca fi baiat destept, pune mana pe treaba si rupe la bani cu patlagelele.
Logica acestui articol este clara si putea fi numit, iata ce pierzi daca nu cultivi patlagele de toamna. Pentru ca povestea noastra se incheie aici vreau sa retii ca avantajele si beneficiile sunt langa tine. Nu trebuie sa alergi dupa ele. Trebuie mai intai identificate, dupa care nu ramane decat sa intinzi mana sa le iei.
Daca ti-a placut distribuie mai departe si nu uita sa te abonezi la feedul de site.
Daca ti-a placut distribuie mai departe si nu uita sa te abonezi la feedul de site.
Post a Comment