Călirea răsadului


Cea mai des intalnita forma de cultura legumicola este cea in care se foloseste materialul saditor. Printre acestea putem enumara culturile de tomate, ardei, patlagele vinete, castraveti etc.

Calitatea materialului saditor este primordiala, iar pentru o reusita ca la carte va trebuii sa sti cum se calesc rasadurile de plante legumicole. 

Operatiile in sine presupune jocul cu temperaturile, adaptarea plantelor la un regim de caldura si lumina corespunzator, incat sa creasca viguroase, sanatoase si groase la colet. 

Sa presupunem ca plantele tale au rasarit si vrei sa incepi calirea acestora. Cum incepi aceasta calire? 

Fie ca vei cultiva tomate, ardei sau patlagele vinete va trebuii sa controlezi constant temperaturile in spatiile unde acestea cresc la stadiu de rasad. 

Cel mai des folosite sunt rasadnitele calde, solarii si sere incalzite. Semanatul se face in straturi germinative cu un regim de caldura corespunzator germinarii semintelor de plante legumicole. 

O germinatie corespunzatoare a semintelor coincide de regula cu temperaturi cuprinse intre 20-22⁰C. Dupa rasarire insa, aceste temperaturi va trebuii controlate si prima veriga pe care o vei aplica si tu este sa scazi aceste temperaturi. 

Cum faci acest lucru? 

Prin obisnuirea rasadului cu temperaturi mai mici. Cele mai indicate temperaturi sunt de 16-18⁰C. In ritmul acesta plantele se calesc si cresc corespunzator inca de la stadiul de cotiledoane. 

Totul se face in fiecare zi prin aerisiri cat mai dese si la intervale de timp regulate. Mai concret de fiecare data cand temperaturile din interiorul stratului germinativ si rasadnita depasesc 22-25⁰C. 

Astfel vor fi evitate concentratiile mari amoniac pe care le confera rasadnita prin natura constructiei sale(gunoi de grajd proaspat) si tot odata va fi reglata umiditatea aerului care nu trebuie sa fie mai mare de 65-70%. 

Calirea rasadului este conditionata si de regimul de lumina. Intensitaea luminii din timpul zilei nu trebuie obturata. Cu cat mai multa lumina cu atat mai bine. Astfel plantele tale nu se vor alungi nicicand si vei obtine rasaduri groase cu inaltimi corespunzatoare soiului de plante legumicole cultivat. In acest scop vei tine cont de aplasamentul rasadnitelor, incat unghiul de incidenta al razelor solare la orele amiezii sa cada perpendicular pe acestea. De regula constructiile se amplaseaza pe directia N-S. 

Un alt factor extrem de important care contribuie la calirea rasadului este regimul de apa. Apa joaca un rol hotarator in cresterea rasadurilor. La un stadiu mai mic de crestere rasadul are cerinte mici de apa 3-4 l/m² suplimentarea cu cantitati mai mari va duce la atrofierea radacinilor, vascularizarea tulpinilor si implicit caderea rasadurilor. Pentru o inradacinare si crestere cat mai buna este necesar sa nu silesti rasadurile cu apa. Udarile se fac cu moderatie si cresc concomitent cu cresterea plantelor. 

Un alt factor decisiv este regimul de nutritie. Trebuie luat in calcul gradul de fertilitatea al patului germinativ. Cele mai indicate fertilizari sunt: ingrasamintele organice naturale de baza(turba, gunoi de grajd descompus, mranita, nisip grosier) iar cele faziale pot fi facute cu macerate formate din gunoi de pasari, sau alte ingrediente cum sunt cele foliare ca Atonik, Cropmax etc. Astfel vei obtine plante puternice, culturi legumicole stabile cu potentiale de productie ridicate si o calitate a fructelor de invidiat. Retine:lipsa elementelor nutritive stagneaza cresterea si dezvoltarea rasadurilor ducand chiar pana la moartea acestora. 

Care este ultima faza a calirii rasadurilor? 

Ultima faza coincide cu raportul temperaturilor zi-noapte cu 8-10 zile inaintea starmutarii definitive in camp sau alte locatii. Cu aceasta ocazie rasadnitele se descopera total atat ziua cat si noaptea si astfel vei adapta plantele cu temperaturile exterioare. La acest stadiu timpul intra deja in incalzire, numarul de zile al plantelor este mai mare(45 zile) iar calirea va fi una extrem de eficienta. 

In mare cam asa stau lucrurile cu metodele de calire a rasadurilor de plante legumicole, iar daca ti-a placut distribuie mai departe si nu uita sa te abonezi la feedul de site. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum Se Cultivă Varza De Toamnă

Cum se face copilirea si defolierea ardeiului

Cum Se Înfiinţează Cultura De Usturoi