Cum Să Faci Un Pat Nutritiv
Azi am ales să vorbim despre utilitatea și importanța stratului germinativ sau a locului în care cresc și se dezvoltă speciile de plante legumicole la stadiu de răsad.
Într-un articol anterior vorbeam despre semănarea semințelor pe strat și spuneam acolo că destinația plantelor sau a răsadului extras de pe aceste paturi nutritive va lua drumul înființării culturilor legumicole.
O cultură legumicolă, cu specii de plante legumicole alese de tine, poate fi amplasată pe o suprafață de teren extinsă, în câmp, în sere și solarii, sau pe o suprafață mai mică, în răsadnițe sau tunele joase, și prezintă importanță din punct de vedere al obținerii de venituri și al eșalonării producției în vederea obținerii sortimentelor de fructe legumicole proaspete pentru consum, pe toată perioada anului.
Ca să produci cele mai bune fructe legumicole va fi necesar să pleci bine din start. Să pui la dispoziția plantelor, la rădăcina acestora, elemente organice nutritive, și astfel vei obține sporuri de producție și fructe de calitate. Termenul nutritiv vine de la nutriţie iar sinonimul lui este hrană. În cazul nostru hrană pentru plante, te rog sa te obișnuiești cu el.
Un strat nutritiv de calitate este compus din elemente naturale organice trecute printr-un proces de descompunere. Cele mai des folosite sunt :
- composturile;
- gunoiul de grajd;
- turbă;
- mraniţă;
- cenuşă rezultată din arderea lemnului;
- segmente de sol înţelenite;
- nisip și pământ îmbunătățit(fertil).
Dacă ești adeptul îngrășămintelor naturale îți recomand câteva resurse gratuite. Resurse ce nu au nici o legătură cu piața de desfacere. Le găsești la tot pasul și sunt absolut gratis.
Care sunt aceste surse și cum le identificăm
Dacă privești în jurul tău o să vezi tone de îngrăşăminte naturale. Începând de la mraniță, composturi, turbă și pământuri înțelenite, până la bălegar de cal, vacă, pasăre și oi, toate trecute deja printr-un proces de descompunere.
De câte ori ai trecut în drumurile tale pe lângă stânile de oi sau grajdurile de animale populate cu vaci și cai?
Câte bălţi sălbatice sau platforme formate din gunoi de grajd descompus ai văzut în jurul satelor?
Am trecut de nenumărate ori pe lângă aceste resurse va fi răspunsul la aceste întrebări.
În cazul acesta află că ai trecut pe lângă cele mai importante resurse de îngrăşăminte naturale organice. Problema este să întinzi mâna şi să le iei, mai ales că scrie pe ele gratuit.
Ştiai că există o lupta acerbă între cei care aruncă gunoaiele la întâmplare şi cei care se chinuie să le valorifice?
Şti ce înseamnă reciclare, valorificare?
Poate nu ştiai dar află că unii oameni folosesc aceste resurse în scop financiar. Practic adună, strânge ce aruncă alții, reciclează, vinde produsul şi câştigă bani. Aşadar, fi şi tu unul dintre ei şi valorifică.
Acum că am identificat resursele hai să le asociem pe categorii, în proporţii diferite şi să facem acest strat nutritiv despre care vorbim.
Cum procedăm ?
Uite aşa:
Strânge s-au adună bălegarul de cal, vacă, oi, din sursele despre care am vorbit. Le treci printr-o sită deasă şi le introduci în saci de polietilenă de culoare neagră. Acestă operaţie se face toamna, iar iarna, aduni cenuşa rezultată din arderea lemnului şi o introduci în saci.
Mă vei întreba de ce trebuie puse toate ingredientele în saci ?
Totul are o noimă. Este un artificiu, un secret. Toate seminţele negerminate din aceste gunoaie, seminţe de buruieni pe care nu ai cum să le observi, germinează, răsare şi tot odată moare în aceşti saci, neavând condiţii de mediu propice dezvoltării(lipsă lumină). Aşa că reţine acest aspect.
Astfel, vei obține îngrăşăminte ultra curate, iar pe paturile tale nutritive din răsadniță nu va creşte buruieni, ci numai ceea ce semeni tu. Frumos nu?
Primăvara devreme vei merge la bălţile sălbatice din jurul localităţii în care locuieşti. Umple te rog câţiva saci cu noroiul rezultat din descompunerea stufului, a papurei, a ţipirigului și-a altor plante. Acest noroi se numeşte turbă de baltă. Ia-l şi pune-l la saci, e gratis.
Pământurile înţelenite le găşesti pe marginea bălţilor, islazuri, dealuri, văi, păduri, peste tot. Ia o cazma şi taie sau decupează bucăţi sau segmente, din acest pământ. Nu contează dimensiunile, mici, mari, important este să ajungi cu ele la punctul de lucru.
Nisipul se găseşte peste tot. Are rol de permeabilizare, de trecere, filtrare, absorţie a apei şi fixare a rădăcinilor plantelor legumicole.
Cel mai important aspect la acest pat nutritiv este că poate fi utilizat în vederea repicării plantelor sau însămânţării semințelor cu condiţia ca răsadnița să fie amplasată pe platforme de gunoi încălzite.
În ce ordine introducem elementele nutritive în răsadniță?
- prima dată se aplică cenușa pentru eliminarea ciupercilor generate de gunoiul de grajd;
- apoi se introduce pământul de ţelină(acele segmente luate din islaz) în interiorul tocului amplasat pe platformă;
- peste acest pământ se aplica turba de baltă care are un rol foarte important, menţine, asigură umiditatea şi hrana în interiorul patului nutritiv;
- peste turbă se aplică pământul și mranița în amestec(50% pământ + 50% mraniță);
- se nivelează cu nivela și este gata de semănat semințe de plante legumicole;
Ce ai reținut din acest articol?
Că speciile de plante legumicole sunt condiționate de regimul de hrană, că producțiile de fructe legumicole inclusiv calitatea acestora ține de regimul de nutriție și că stimulentul financiar este posibil numai dacă facem lucrurile să funcționeze corect.
Că sunt multe aspecte de discutat sau de luat în calcul, când vine vorba de regimul de hrană al plantelor. Acestea nu fac subiectul principal al acestui discurs. Consider că astăzi am ales varianta cea mai potrivită.
Că precizări în acest sens vom face pe larg de fiecare dată când vom lua în discuție, separat, fiecare specie de plantă legumicolă prezentată, fie ca plantă la stadiu de răsad, fie ca plante în culturi legumicole extinse.
Dacă ai ajuns să citești până aici înseamnă că ți-a plăcut, aplică cu încredere, și vei obține numai rezultate bune iar dacă vrei să afle și alții, distribuie mai departe și nu uita să te abonezi la feedul de site.
Post a Comment