Cum Să Irigi O Grădină

Un sistem de irigaţie bun, pus bine la punct, este format dintr-o motopompă performantă și un sistem de irigare(aspersie, picătură, tambur). 

În funcţie de mărimea suprafeței şi configuraţia culturilor legumicole îţi recomand două tipuri de motopompe. 

Una pentru asigurarea apei folosind metoda de irigare prin aspersiune şi alta pentru asigurarea apei folosind metoda prin inundare. 

Pentru asigurarea apei prin inundare îţi propun să mergi pe varianta vaduri şi rigole. 

Crearea vadurilor şi deschiderea rigolelor 

Să faci un vad de stocare a apei presupune investiţii şi efort, dar nu este imposibil de realizat. Vadul se face în funcţie de cantitatea de apă pe care vrei să o stochezi. 

Cum se procedează ? 

Se pleacă din punctul cel mai înalt al grădinii. Faci un vad de captare cu inălțimea de 1 m. lațime 50 cm la baza de jos și 100 cm la baza de sus. Baza de jos constituie albia vadului. Acesta este vadul principal. 

La baza vadului principal faci un vad secundar care este și cel mai important vad din gradină. Are cel mai important rol pentru că împrejmuieşte toată suprafaţa solei şi face legătura cu parcelele. 

La baza vadului secundar faci câteva sisteme de scurgere a apei. Se numesc scocuri sau porți de ieșire. 

După această manevră treci la modelarea solului din interiorul parcelei. Modelează solul sub forma de rigole. 

O parcelă este simplu de făcut. Faci 20 de rigole manual sau cu rarița trasă de tractor, stabilești lungimea rigolelor iar la capete, perpendicular cu acestea, faci un vad. 

Legătura dintre canalul secundar şi vadurile parcelei se face prin scocuri sau porţi de scurgere. 

Să facem un mic exerciţiu: 
  1. captezi apa în vadul principal; 
  2. îi dai drumu în vadul secundar; 
  3. din vadul secundar îi dai drumu în vadul parcelei iar aici treci la deschiderea rigolelor care se face manual; 
  4. după fiecare udare treci la refacerea vadului parcelei. 
Acest sistem de udare este poate cel mai avantajos deoarece ai posibilitatea să controlezi singur câtă cantitate de apă vrei să utilizezi. 

Este uşor de întreţinut şi nu costă aproape nimic. 

Un alt avantaj, cu privire la cele două vaduri(principal şi secundar) este că inveşteşti o singură dată și beneficiezi de ele mulţi ani la rând. 

Udarea prin aspersiune 

O irigare ușoară, practică, cu investiţii majore ce pot fi amortizate în timp, poate fi efectuată utilizând sistemele de irigatie prin aspersiune. 

Utilizând acest sistem poţi iriga suprafeţe mari de gradină. 

Sistemul de udare prevede motopompe de mare presiune la capătul cărora pot fi ataşate coloane de apă prevăzute cu aspersoare şi sisteme de apă prin tambur. 

Avantajul major este că se poate iriga într-un ritm rapid sau alert. Investiția merită toţi banii pentru că se oferă plantelor legumicole la momentele critice(arșiță, caniculă) cantități de apă semnificative, se poate asigura un volum de apă constant.  

Sunt dotate cu sisteme de distribuție și reglaje a apei. Au o funcţionalitate performantă. Creează efectul de ploaie artificială, se evită băltirile. 

Dacă utilizezi suprafețe mari de gradină îndemnul meu este să dotezi gradina cu aceste sisteme. 

Pentru că nu vreau să închei acest discurs atât de repede te întreb, tu cum irigi grădina de legume? 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonează-te la acest site